Galwegkanker is een zeldzame vorm van kanker die jaarlijks bij ongeveer 200 mensen wordt vastgesteld. Het zijn een van de weinige vormen die meer bij vrouwen voorkomen dan bij mannen. Vrouwen zijn gemiddeld ouder dan 60 jaar wanneer galwegkanker wordt geconstateerd. De laatste 10 jaar daalt het aantal nieuwe patiënten met galwegkanker. Meestal wordt een galblaastumor per toeval ontdekt, vaak bij het verwijderen van de galblaas vanwege galstenen(cholecystectomie, ongeveer 1 op 100 patiënten). Als de galblaastumor pas ontdekt wordt wanneer er al klachten zijn, is vaak geen genezing meer mogelijk. Over de oorzaken van galwegkanker is weinig bekend. Wel is er een vermoeden dat vrouwelijke hormonen, galstenen en voeding een rol spelen in het ontstaan ervan. Bij afsluiting van de galwegen kan echografie en CT/MRI-scanonderzoek meestal meer duidelijkheid geven.

Nadat is geconstateerd dat het om kanker gaat, spreekt de arts met u de behandel-mogelijkheden door. In eerste instantie zijn behandelingen tegen kanker bedoeld om te genezen (curatieve behandelingen). De behandelingen kunnen ook met een ander doel gegeven worden, bijvoorbeeld als aanvullende behandeling of om klachten te bestrijden. Het behandelplan wordt meestal opgesteld door specialisten met verschillende achtergronden, dit heet een multidisciplinair team. Zij maken hierbij gebruik van landelijke (en vaak internationale) richtlijnen. De behandeling wordt gekozen op basis van:

  • het type kanker  
  • de grootte, plaats en groeiwijze van de tumor  
  • de mate van doorgroei in omringende weefsels en de eventuele uitzaaiingen  
  • uw algemene lichamelijke conditie en eventueel uw leeftijd

De meest toegepaste behandeling bij galwegkanker is operatie ( chirurgie): de kwaadaardige tumor wordt operatief verwijderd.

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Polikliniek MDL
(040) 888 63 50

Openingstijden 
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving