Endoscopie- en behandelafdeling

Het stellen van een diagnose bij klachten is vaak een hele puzzel. Hierbij vormen het verhaal van de patiënt en het lichamelijk onderzoek belangrijke aanknopingspunten. Soms zijn meer ingewikkelde onderzoeken nodig om achter de oorzaak van de klachten van de patiënt te komen. Een van de mogelijkheden is het uitvoeren van een endoscopisch onderzoek. Er zijn verschillende endoscopische onderzoeken die op onze endoscopie- en behandelafdeling kunnen worden uitgevoerd, o.a. een gastroscopie, sigmoïdoscopie, coloscopie, endo-echografie of ERCP.

Waar vindt u de endoscopie- en behandelafdeling?

  • Veldhoven: route 174 (1e etage).
  • Eindhoven: route 200 (2e etage).

Endoscopische onderzoeken 

Gastroscopie

Met een gastroscopie kunnen we bepaalde afwijkingen aan uw slokdarm, maag of twaalfvingerige darm opsporen. Het onderzoek wordt gedaan met behulp van een kijkinstrument, de endoscoop. Hierdoor kan de arts de binnenkant van holle organen goed bekijken. In de endoscoop bevindt zich een kleine videocamera, waardoor het onderzoek op een televisiescherm te volgen is. Via de endoscoop kunnen we ook kleine ingrepen doen. De arts kan bijvoorbeeld een stukje weefsel wegnemen voor verder onderzoek. Dit noemen we een biopsie. Ook kan men een bloeding stoppen of een vernauwing in de slokdarm oprekken.

Sigmoïdoscopie

Bij een sigmoïdoscopie wordt het slijmvlies (de binnenbekleding) van de laatste 50 cm van de dikke darm bekeken met behulp van een vingerdikke flexibele slang, de sigmoïdoscoop. Het onderzoek wordt gedaan om eventuele afwijkingen op te sporen die uw klachten of ziekte kunnen veroorzaken of een eerder gevonden afwijking of aandoening te controleren. Uw behandelend arts (de arts die het onderzoek heeft aangevraagd) bespreekt de reden van dit onderzoek met u.

Coloscopie

Bij een coloscopie bekijkt de arts het slijmvlies (de binnenbekleding) van de dikke darm en eventueel het laatste gedeelte van de dunne darm. Dat gebeurt met een vingerdikke flexibele slang: de coloscoop. Het onderzoek wordt gedaan om eventuele afwijkingen op te sporen die uw klachten of ziekte kunnen verklaren of een eerder gevonden afwijking of aandoening te controleren. In de endoscoop bevindt zich een kleine videocamera, waardoor het onderzoek op een televisiescherm te volgen is. Via de endoscoop kunnen we ook kleine ingrepen doen. De arts kan bijvoorbeeld een stukje weefsel wegnemen voor verder onderzoek. Dit noemen we een biopsie. Ook kunnen poliepen, als deze gevonden worden, meestal direct worden verwijderd. 

Endo-echografie

Normaliter vindt een echografie aan de buitenkant van het lichaam plaats. Met behulp van geluidsgolven kunnen inwendige organen op een monitor worden bekeken. Bij een endo-echografie worden de organen vanuit het maag-darmkanaal beoordeeld. De arts kan op die manier de echografie van heel dichtbij uitvoeren, zodat een afwijking beter beoordeeld kan worden en zo nodig zeer gericht weefsel kan worden afgenomen voor verder onderzoek. Dit onderzoek maakt daarom een operatie overbodig en voorkomt dat een patiënt soms ‘voor niets’ wordt geopereerd als blijkt dat de afwijking niet volledig kan worden verwijderd. De endo-echografie wordt ook gebruikt bij onderzoek van de galwegen. Máxima Medisch Centrum is het enige ziekenhuis in de regio dat de endo-echografie ook toepast voor onderzoek van de galwegen met behulp van een miniatuur sonde.

ERCP (Endoscopisch Retrograde Cholangio Pancreaticografie)

Bij een ERCP wordt een flexibele slang, de endoscoop, via de mond, de slokdarm en de maag tot in de twaalfvingerige darm gebracht. Hier bevindt zich de uitgang van de galwegen en de alvleesklier. Vervolgens brengt de arts een dun slangetje (katheter) door de scoop in de galwegen en/of de afvoergang van de alvleesklier. Door de katheter wordt een contrastvloeistof ingespoten, zodat röntgenfoto’s van de galwegen en/of afvoergang van de alvleesklier gemaakt kunnen worden. Het onderzoek wordt gedaan om eventuele afwijkingen aan de galwegen en/of de alvleesklier op te sporen, die uw klachten of ziekte veroorzaken.

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Polikliniek MDL
(040) 888 63 50

Openingstijden 
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving